Προστατέψτε το Wi-Fi Δίκτυο σας με Απλά Βήματα
12-09-24

Προστατέψτε το Wi-Fi Δίκτυο σας με Απλά Βήματα

Η σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω Wi-Fi έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, ωστόσο η ασφάλεια του ασύρματου δικτύου είναι συχνά παραμελημένη. Ένα ευάλωτο Wi-Fi μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα προσωπικά σας δεδομένα, το απόρρητό σας και ακόμα και την πρόσβασή σας σε κρίσιμες υπηρεσίες. Παρακάτω, παρατίθενται τα κύρια βήματα για να εξασφαλίσετε ένα ασφαλές ασύρματο δίκτυο.

Χρήση Ισχυρής Κρυπτογράφησης (WPA3 ή WPA2)

Η κρυπτογράφηση προστατεύει τα δεδομένα σας καθώς μεταδίδονται από τη συσκευή σας στο router. Η χρήση ισχυρής κρυπτογράφησης είναι απαραίτητη για ένα ασφαλές Wi-Fi. Οι σύγχρονοι routers υποστηρίζουν το πρωτόκολλο WPA3, που προσφέρει προηγμένη ασφάλεια. Εάν δεν είναι διαθέσιμο, η WPA2 είναι η αμέσως καλύτερη επιλογή.

Στις ρυθμίσεις του router σας, ενεργοποιήστε το πρωτόκολλο WPA3 (ή WPA2). Αποφύγετε το παλαιότερο πρωτόκολλο WEP, καθώς είναι ευάλωτο σε επιθέσεις.

Αλλαγή Προεπιλεγμένου Ονόματος Δικτύου (SSID)

Τα routers έρχονται με προκαθορισμένα ονόματα δικτύου (SSID) από τον κατασκευαστή, τα οποία μπορεί να περιέχουν πληροφορίες σχετικά με το μοντέλο του router. Αυτό καθιστά ευκολότερο στους επιτιθέμενους να βρουν αδυναμίες.

Αλλάξτε το προεπιλεγμένο όνομα του δικτύου σας με κάτι μοναδικό και απομακρυσμένο από τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.

Χρήση Ισχυρού Κωδικού Πρόσβασης

Ένας δυνατός κωδικός πρόσβασης είναι ο πρώτος και πιο βασικός τρόπος για να κρατήσετε τους ανεπιθύμητους χρήστες μακριά από το δίκτυό σας. Οι κωδικοί που είναι απλοί ή περιλαμβάνουν εύκολα υποθέσιμες λέξεις μπορούν να σπάσουν εύκολα. Δημιουργήστε έναν κωδικό που περιέχει τουλάχιστον 12 χαρακτήρες, περιλαμβάνοντας γράμματα (κεφαλαία και πεζά), αριθμούς και σύμβολα. Αποφύγετε προφανείς συνδυασμούς.

Απενεργοποίηση της WPS Λειτουργίας

Η λειτουργία WPS (Wi-Fi Protected Setup) επιτρέπει τη σύνδεση συσκευών στο δίκτυο χωρίς τη χρήση κωδικού πρόσβασης, αλλά μέσω ενός PIN ή ενός κουμπιού στο router. Αυτό όμως μπορεί να εκθέσει το δίκτυο σε κίνδυνο, καθώς επιτιθέμενοι μπορούν να ανακαλύψουν το PIN.

Απενεργοποιήστε το WPS στις ρυθμίσεις του router σας για να μειώσετε τους κινδύνους εισβολής.

Αλλαγή του Προεπιλεγμένου Κωδικού του Router

Ο προεπιλεγμένος κωδικός πρόσβασης που παρέχεται από τον κατασκευαστή για τη σύνδεση στο router (π.χ. admin) είναι γνωστός και συχνά δημοσιεύεται στο διαδίκτυο, καθιστώντας το router ευάλωτο σε επιθέσεις . Αλλάξτε τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης του router σας σε κάτι μοναδικό και ισχυρό, όπως θα κάνατε με τον κωδικό για το Wi-Fi.

Τακτική Ενημέρωση του Firmware του Router

Οι κατασκευαστές routers εκδίδουν ενημερώσεις ασφαλείας για να διορθώσουν τυχόν κενά ασφαλείας. Ένα router με παλιό firmware μπορεί να είναι πιο ευάλωτο σε επιθέσεις.

Ελέγχετε τακτικά για ενημερώσεις firmware του router σας και φροντίστε να τις εγκαθιστάτε άμεσα.

Ενεργοποίηση του Firewall του Router

Οι περισσότεροι routers έρχονται με ενσωματωμένο firewall, το οποίο προστατεύει το δίκτυό σας από κακόβουλες εισερχόμενες συνδέσεις. Εάν το firewall είναι απενεργοποιημένο, το δίκτυό σας μπορεί να εκτεθεί σε επιθέσεις.

Βεβαιωθείτε ότι το firewall του router σας είναι ενεργοποιημένο και λειτουργεί σωστά.

Απενεργοποίηση της Απομακρυσμένης Πρόσβασης

Πολλά routers επιτρέπουν την απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω του διαδικτύου, κάτι που μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο αν κάποιος αποκτήσει τα διαπιστευτήρια πρόσβασης.

Απενεργοποιήστε την απομακρυσμένη διαχείριση στις ρυθμίσεις του router σας αν δεν τη χρειάζεστε.

Χρήση Δικτύου Επισκεπτών

Εάν συχνά δίνετε πρόσβαση στο δίκτυο σας σε επισκέπτες, είναι καλή πρακτική να δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό δίκτυο επισκεπτών, απομονώνοντας το από το κύριο δίκτυό σας, για να προστατεύσετε τις προσωπικές σας συσκευές.

Δημιουργήστε ένα ξεχωριστό δίκτυο Wi-Fi για τους επισκέπτες με περιορισμένη πρόσβαση στις κύριες συσκευές και τοπικούς φακέλους.

Απενεργοποίηση του SSID Broadcasting

Η αυτόματη μετάδοση του SSID (ο όρος για το όνομα του δικτύου) κάνει το Wi-Fi σας ορατό σε όλους τους γύρω. Αν και δεν είναι μια λύση που θα αποτρέψει επαγγελματίες εισβολείς, κρύβοντας το SSID σας δυσκολεύετε τη ζωή των επίδοξων επιτιθέμενων.

Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να απενεργοποιήσετε την εκπομπή του SSID στις ρυθμίσεις του router.

Περιορίστε τη Σύνδεση μέσω IP

Μπορείτε να περιορίσετε τη σύνδεση σε συγκεκριμένες πόρτες ή διευθύνσεις IP για μεγαλύτερη ασφάλεια, ειδικά αν διαχειρίζεστε συσκευές IoT (Internet of Things) στο δίκτυό σας.

Ρυθμίστε κανόνες firewall ή προσθέστε συγκεκριμένους περιορισμούς IP/πόρτας εάν έχετε προχωρημένες ανάγκες ασφάλειας.

Ενεργοποίηση του Φιλτραρίσματος MAC Διευθύνσεων

Το MAC (Media Access Control) φιλτράρισμα είναι ένα εργαλείο ασφάλειας που περιορίζει ποια συσκευή μπορεί να συνδεθεί στο Wi-Fi δίκτυό σας. Κάθε συσκευή που διαθέτει Wi-Fi έχει μια μοναδική διεύθυνση MAC, η οποία λειτουργεί σαν μια ταυτότητα. Με τη λειτουργία φιλτραρίσματος MAC, μπορείτε να ελέγχετε ποιες συγκεκριμένες συσκευές επιτρέπεται να συνδεθούν στο δίκτυό σας.

Πλεονεκτήματα Φιλτραρίσματος MAC

Επιπλέον επίπεδο ασφαλείας: Ακόμα κι αν κάποιος γνωρίζει τον κωδικό του Wi-Fi σας, δεν μπορεί να συνδεθεί αν η MAC διεύθυνση της συσκευής του δεν έχει επιτραπεί στο δίκτυό σας.

Περιορισμός πρόσβασης: Μπορείτε να έχετε πλήρη έλεγχο των συσκευών που συνδέονται στο Wi-Fi σας, διασφαλίζοντας ότι μόνο εξουσιοδοτημένες συσκευές έχουν πρόσβαση.

Πώς να ενεργοποιήσετε το MAC Φιλτράρισμα

Συνδεθείτε στο router σας: Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης και πληκτρολογήστε την IP διεύθυνση του router σας (συνήθως είναι 192.168.1.1 ή 192.168.0.1). Εισαγάγετε τα στοιχεία σύνδεσης (συνήθως το όνομα χρήστη είναι "admin").

Βρείτε τη ρύθμιση MAC Filtering: Η ακριβής θέση διαφέρει ανάλογα με τον κατασκευαστή, αλλά συνήθως βρίσκεται στην καρτέλα "Wireless" ή "Security".

Ενεργοποιήστε το MAC Filtering: Ενεργοποιήστε τη λειτουργία και επιλέξτε "Allow" (Επιτρέπω) ή "Deny" (Απαγορεύω) ανάλογα με το αν θέλετε να επιτρέψετε ή να αποκλείσετε συγκεκριμένες MAC διευθύνσεις.

Προσθέστε τις MAC διευθύνσεις των συσκευών σας: Πληκτρολογήστε τις MAC διευθύνσεις των συσκευών που θέλετε να επιτρέψετε (ή να αποκλείσετε). Θα βρείτε τη MAC διεύθυνση κάθε συσκευής στις ρυθμίσεις δικτύου της. Αποθηκεύστε τις ρυθμίσεις: Κάντε αποθήκευση ή εφαρμογή (Save/Apply) των αλλαγών σας και το φιλτράρισμα θα ενεργοποιηθεί.

Μειονεκτήματα του MAC Φιλτραρίσματος

Διαχείριση: Χρειάζεται να προσθέτετε χειροκίνητα τις διευθύνσεις κάθε νέας συσκευής που θέλετε να συνδεθεί.

Ενώ το MAC φιλτράρισμα προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας,

το φιλτράρισμα MAC δεν είναι απόλυτα ασφαλές, μπορεί να παρακαμφθεί από έμπειρους επιτιθέμενους. Παρά το γεγονός ότι προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, οι MAC διευθύνσεις μπορούν να πλαστογραφηθούν (spoofed) σχετικά εύκολα. Αυτό γίνεται γιατί η MAC διεύθυνση μιας συσκευής είναι ορατή σε οποιονδήποτε βρίσκεται στο ίδιο δίκτυο ή μπορεί να "δεί" τις ασύρματες μεταδόσεις μέσω ειδικών εργαλείων.

Πώς γίνεται η πλαστογράφηση MAC διεύθυνσης

Οι επιτιθέμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ειδικό λογισμικό για να παρακολουθήσουν την κίνηση στο Wi-Fi δίκτυό σας και να εντοπίσουν τις MAC διευθύνσεις των συνδεδεμένων συσκευών. Στη συνέχεια, μπορούν να αλλάξουν (ή να πλαστογραφήσουν) τη MAC διεύθυνση της δικής τους συσκευής ώστε να ταιριάζει με μία από τις επιτρεπόμενες διευθύνσεις και να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυό σας.

Η MAC διεύθυνση είναι ορατή: Καθώς τα πακέτα δεδομένων μεταδίδονται μέσω του δικτύου, η MAC διεύθυνση κάθε συσκευής αποστέλλεται μαζί με τα δεδομένα. Έτσι, μπορεί εύκολα να καταγραφεί και να αντιγραφεί από κάποιον που παρακολουθεί την κίνηση του δικτύου.

Απλότητα στην αλλαγή MAC διεύθυνσης: Τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα (όπως Windows, Linux, ακόμα και Android) επιτρέπουν εύκολα την αλλαγή της MAC διεύθυνσης με μερικές εντολές ή με τη χρήση λογισμικού.

Συνολικά, το φιλτράρισμα MAC μπορεί να προσφέρει ένα πρόσθετο επίπεδο προστασίας, αλλά δεν θα πρέπει να στηρίζεστε μόνο σε αυτό για την ασφάλεια του δικτύου σας.

Η ασφάλεια του Wi-Fi δικτύου σας εξαρτάται από τη σωστή εφαρμογή διαφόρων μέτρων προστασίας. Η τακτική συντήρηση, οι ισχυροί κωδικοί και η ενημέρωση του firmware είναι μερικά από τα βασικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε.

Tags Security

Χρήσιμα εργαλεία online για web developers & more.