Μάθετε Linux online δωρεάν με το Linux Foundation Courses από το edX

16-10-22

Το Ίδρυμα Linux και το edX  προσφέρει διαδικτυακά μαθήματα πανεπιστημιακού επιπέδου σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η edX  παρέχει διαδικτυακά μαθήματα (MOOC), τα περισσότερα από τα οποία είναι δωρεάν, με δυνατότητα πληρωμής για να λάβετε πιστοποίηση. Το edX ξεκίνησε αρχικά από το Χάρβαρντ και το MIT και τώρα έχει συνεργαστεί με δεκάδες εκπαιδευτικούς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για να προσφέρει διαδικτυακά μαθήματα πανεπιστημιακού επιπέδου σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ένας από αυτούς τους οργανισμούς είναι το Linux Foundation, το οποίο προσφέρει περισσότερα από 50 μαθήματα σχετικά με το Linux και άλλα θέματα λογισμικού ανοιχτού κώδικα στον ιστότοπο του edX.

Τι είναι το Linux Foundation;

Το Linux Foundation είναι μια μη κερδοσκοπική τεχνολογική κοινοπραξία που προωθεί τη χρήση του λειτουργικού συστήματος ανοιχτού κώδικα Linux. Ξεκίνησε αρχικά το 2000 ως Εργαστήρια Ανάπτυξης Ανοικτού Κώδικα (OSDL) και αργότερα έγινε το Ίδρυμα Linux όταν το OSDL συγχωνεύθηκε με την Ομάδα Ελεύθερων Προτύπων (FSG).

Το Ίδρυμα Linux εργάζεται για να προωθήσει την ανάπτυξη και την εμπορική υιοθέτηση του λειτουργικού συστήματος Linux. Διευκολύνει επίσης τη συνεργασία σε έργα λογισμικού ανοιχτού κώδικα και προωθεί την ποικιλομορφία και την ένταξη στην κοινότητα του Linux. Ως μέρος της αποστολής του, το Ίδρυμα Linux προσφέρει διάφορα μαθήματα κατάρτισης και πόρους για να βοηθήσει ερασιτέχνες και ειδικούς να μάθουν περισσότερα για το Linux.

Πώς συνδέονται το edX και το Linux Foundation;

Το Ίδρυμα Linux έχει συνεργαστεί με την edX για να φιλοξενήσει τα μαθήματα Linux στον ιστότοπο του edX. Επειδή το edX είναι σε μεγάλο βαθμό δωρεάν, ταιριάζει καλά με την αποστολή του Ιδρύματος Linux να προωθήσει το λογισμικό ανοιχτού κώδικα και να το κάνει όσο το δυνατόν περισσότερο προσβάσιμο.

Συνολικά, το Linux Foundation προσφέρει περισσότερα από 50 μαθήματα στον ιστότοπο του edX, που κυμαίνονται από αρχάριους έως προχωρημένους. Τα θέματα δεν περιορίζονται μόνο στο Linux και καλύπτουν πολλά άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των DevOps και FinOps και πλατφορμών λογισμικού ανοιχτού κώδικα όπως Kubernetes, Jenkins, GraphQl και άλλα. Το ίδρυμα προσφέρει επίσης επτά επαγγελματικές πιστοποιήσεις Linux που συνδυάζουν σχετικά μαθήματα Linux Foundation σε μια στοχευμένη εκπαιδευτική εμπειρία.

Τα καλύτερα βασικά μαθήματα Linux στο edX

Είναι αδύνατο να καλύψουμε όλα τα 50+ μαθήματα του Linux Foundation που φιλοξενούνται στο edX, αλλά θέλαμε να επισημάνουμε μερικά από αυτά εδώ για να σας δώσουμε μια αίσθηση του βάθους και της ποικιλομορφίας των προσφορών μαθημάτων που είναι διαθέσιμες αυτήν τη στιγμή. Για αυτήν τη λίστα, θα εστιάσουμε συγκεκριμένα στις τάξεις Linux, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα εξαιρετικά μαθήματα που προσφέρονται από το Linux Foundation που αξίζει επίσης να εξερευνήσετε.

Τα μαθήματα  εχουν  σχεδιαστεί για να εχουν διάρκεια  14 εβδομάδων, με περίπου πέντε έως επτά ώρες μαθημάτων και ασκήσεων για το σπίτι κάθε εβδομάδα. Τα θέματα που καλύπτονται περιλαμβάνουν τον τρόπο πλοήγησης σε μεγάλες διανομές Linux, διαμορφώσεις συστήματος και γραφική διεπαφή Linux, βασικές λειτουργίες γραμμής εντολών και κοινές εφαρμογές του Linux. Στο τέλος, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν καλή γνώση του Linux και να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε πιο προχωρημένα μαθήματα.

Εργαλεία Linux για ανάπτυξη λογισμικού

Οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να χρησιμοποιούν βασικά εργαλεία γραμμής εντολών για καθημερινές εργασίες καθώς και να κατασκευάζουν σενάρια και να εκτελούν περίπλοκες εργασίες με αυτοματοποιημένο τρόπο. Θα συζητήσουν επίσης πώς λειτουργεί το Linux με διάφορους τύπους συστημάτων αρχείων, θα μεταγλωττίζουν προγράμματα σε Linux και θα χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους κοινόχρηστων και στατικών βιβλιοθηκών. Τέλος, θα δημιουργήσουν πακέτα από λογισμικό σε Linux τόσο σε συστήματα RPM όσο και σε συστήματα Debian, ώστε να μπορούν να διανεμηθούν σε άλλους προγραμματιστές διανομών Linux.

Tags Linux

Χρήσιμα εργαλεία online για web developers & more.