Elementary OS Μια καλοσχεδιασμένη γρήγορη και ασφαλής διανομή Linux.
15-10-24

Elementary OS Μια καλοσχεδιασμένη γρήγορη και ασφαλής διανομή Linux.

To elementary OS αρχικά ξεκίνησε ως ένα πακέτο θεμάτων για τη διανομή Ubuntu, αλλά αργότερα μετατράπηκε σε μια ξεχωριστή διανομή Linux. Δεδομένου ότι βασίζεται στο Ubuntu, είναι συμβατό με τα πακέτα και τα αποθετήριά του. Χρησιμοπούσε μάλλιστα το κέντρο λογισμικού του Ubuntu για να διαχειριστεί την εγκατάσταση ή αφαίρεση λογισμικού. Από την έκδοση 0.4 Loki όμως το κέντρο λογισμικού Ubuntu αντικαταστάθηκε με το αποκλειστικό κέντρο λογισμικού του elementary OS.

Ιστορία και Φιλοσοφία

Η πρώτη έκδοση του Elementary OS κυκλοφόρησε το 2011 και από τότε η ομάδα πίσω από το έργο έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα λειτουργικό σύστημα που είναι εύκολο στη χρήση, γρήγορο και αισθητικά ευχάριστο. Η φιλοσοφία του επικεντρώνεται σε τρεις βασικές αρχές:

Προσεγμένη σχεδίαση: Όλα τα στοιχεία του λειτουργικού συστήματος είναι καλοσχεδιασμένα, από την επιφάνεια εργασίας μέχρι τις εφαρμογές. Το UI βασίζεται στην απλότητα και την κομψότητα.

Ιδιωτικότητα και ασφάλεια: Το Elementary OS δίνει προτεραιότητα στο απόρρητο του χρήστη, χωρίς ενσωματωμένες διαφημίσεις, λογισμικό παρακολούθησης ή αναγκαστικές ενσωματώσεις με τρίτους.

Ανοιχτός κώδικας και διαφάνεια: Το σύστημα είναι βασισμένο σε ανοιχτό κώδικα, επιτρέποντας στην κοινότητα να συμβάλλει και να βελτιώνει συνεχώς το έργο.

Χαρακτηριστικά του Elementary OS

Pantheon Desktop

Το Pantheon είναι το προεπιλεγμένο περιβάλλον εργασίας του Elementary OS. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι ελαφρύ και εύχρηστο, ενώ θυμίζει τη minimal προσέγγιση που υιοθετούν λειτουργικά συστήματα όπως το macOS. Η καθαρή διεπαφή του Pantheon περιλαμβάνει μια ενιαία γραμμή εργαλείων στην κορυφή, με το βασικό dock εφαρμογών στο κάτω μέρος, παρέχοντας έτσι εύκολη πρόσβαση σε όλες τις βασικές λειτουργίες του συστήματος.

Ελαφρύ και Γρήγορο

Το Elementary OS είναι γνωστό για την ταχύτητά του. Οι απαιτήσεις του συστήματος είναι χαμηλές, καθιστώντας το ιδανικό τόσο για παλιότερα μηχανήματα όσο και για σύγχρονα συστήματα. Παρότι είναι ελαφρύ, παραμένει πλήρως λειτουργικό και εξαιρετικά σταθερό.

Epiphany Browser

Το Elementary OS περιλαμβάνει τον Epiphany, έναν ελαφρύ, γρήγορο και απλό browser που ενσωματώνεται άψογα με το υπόλοιπο σύστημα. Είναι σχεδιασμένος να εστιάζει στη minimal εμπειρία χρήσης, χωρίς περιττά πρόσθετα και λειτουργίες που θα βάραιναν την εμπειρία περιήγησης.

Elementary AppCenter

Το AppCenter είναι το κατάστημα εφαρμογών του Elementary OS, σχεδιασμένο για να προσφέρει εφαρμογές υψηλής ποιότητας από ανεξάρτητους προγραμματιστές. Όλες οι εφαρμογές ακολουθούν αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές σχεδιασμού, διασφαλίζοντας ομοιομορφία στην εμφάνιση και την εμπειρία χρήσης. Το ενδιαφέρον εδώ είναι το μοντέλο πληρωμής: ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να πληρώσει για μια εφαρμογή ό,τι θεωρεί ότι αξίζει, ενώ οι περισσότερες εφαρμογές είναι διαθέσιμες και δωρεάν.

Ασφαλείς Ενημερώσεις

Το Elementary OS διασφαλίζει ότι όλες οι ενημερώσεις που έρχονται στον χρήστη είναι ασφαλείς και ελεγχόμενες, χωρίς το σύστημα να βασίζεται σε επικίνδυνα ή ασταθή πακέτα. Οι ενημερώσεις διανέμονται μέσω του ασφαλούς αποθετηρίου της διανομής, με έμφαση στην ασφάλεια και την αξιοπιστία.

Γιατί να Επιλέξετε το Elementary OS;

Ιδανικό για Αρχάριους Χρήστες

Αν προέρχεστε από το macOS ή το Windows, το Elementary OS θα σας φανεί πολύ εύκολο στη χρήση. Η minimal προσέγγισή του μειώνει την πολυπλοκότητα και δίνει έμφαση σε απλές και εύκολες στη χρήση λειτουργίες.

Εξαιρετική Εμφάνιση

Ένα από τα πιο ελκυστικά στοιχεία του Elementary OS είναι η όμορφη σχεδίασή του. Από τα εικονίδια μέχρι τα παράθυρα και τα μενού, όλα είναι προσεγμένα και κομψά, προσφέροντας μια άριστη αισθητική εμπειρία.

Απόρρητο και Ασφάλεια

Το Elementary OS δεν συλλέγει δεδομένα χρηστών ούτε περιέχει προεγκατεστημένο λογισμικό παρακολούθησης. Είναι κατασκευασμένο με επίκεντρο την προστασία της ιδιωτικής ζωής, κάτι που το καθιστά εξαιρετική επιλογή για χρήστες που ανησυχούν για το απόρρητό τους.

Ανοιχτός Κώδικας

Το Elementary OS είναι εντελώς ανοιχτού κώδικα, κάτι που σημαίνει ότι όλοι μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξή του ή να προσαρμόσουν το λειτουργικό σύστημα σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Επίσης, η διαφάνεια αυτή δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να έχουν πλήρη έλεγχο στο τι συμβαίνει στο σύστημά τους.

Προσαρμογή και Παραμετροποίηση

Αν και προωθεί μια απλή και συνεκτική εμπειρία χρήσης, το Elementary OS παραμένει ευέλικτο. Οι χρήστες που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στο Linux μπορούν να το παραμετροποιήσουν όπως επιθυμούν, επιτρέποντάς τους να προσθέσουν περισσότερες δυνατότητες και εφαρμογές μέσω του τερματικού ή άλλων εργαλείων.

Αδυναμίες και Περιορισμοί

Παρόλο που το Elementary OS είναι μια από τις πιο ελκυστικές και εύχρηστες διανομές Linux, δεν είναι χωρίς τα μειονεκτήματά του:

Περιορισμένη προεγκατεστημένη λειτουργικότητα

Το Elementary OS έρχεται με περιορισμένο αριθμό προεγκατεστημένων εφαρμογών, αναγκάζοντας τον χρήστη να κατεβάσει επιπλέον προγράμματα από το AppCenter.

Μικρότερη κοινότητα:

Αν και η κοινότητα του Elementary OS είναι ενεργή, δεν είναι τόσο μεγάλη όσο άλλες διανομές όπως το Ubuntu ή το Fedora, κάτι που μπορεί να σημαίνει λιγότερη υποστήριξη σε εξειδικευμένα θέματα.

Έμφαση στην απλότητα: Για τους πιο προχωρημένους χρήστες, η έλλειψη κάποιων σύνθετων δυνατοτήτων ή εργαλείων που βρίσκονται σε άλλες διανομές μπορεί να θεωρηθεί περιορισμός.



Η εγκατάσταση του Elementary OS είναι μια απλή και εύκολη διαδικασία, ακόμα και για αρχάριους χρήστες. Παρακάτω θα βρεις έναν οδηγό βήμα προς βήμα για την εγκατάστασή του.

 Απαιτήσεις συστήματος:

  Διπύρηνος 64bit επεξεργαστής.

  4 GB RAM ή περισσότερα.

  15 GB ελεύθερου χώρου στον δίσκο (συνιστάται τουλάχιστον 20 GB).

  USB stick με τουλάχιστον 4 GB χωρητικότητα.

  Σύνδεση στο διαδίκτυο (για ενημερώσεις και πρόσθετα πακέτα).

Λήψη του Elementary OS

Πήγαινε στην [επίσημη ιστοσελίδα του Elementary OS και κατέβασε την τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος.

Στη σελίδα της λήψης, μπορείς να κάνεις μια δωρεά, ή να ορίσεις το ποσό στο 0€ και να κατεβάσεις το αρχείο ISO δωρεάν.

Δημιουργία Bootable USB

Για να εγκαταστήσεις το Elementary OS, θα χρειαστείς ένα bootable USB stick. Ακολουθούν οδηγίες για Windows και Linux:

Σε Windows:

Κατέβασε και εγκατέστησε το Rufus από [εδώ](https://rufus.ie/).

Άνοιξε το Rufus και επίλεξε το USB stick που θέλεις να χρησιμοποιήσεις.

Στην επιλογή Boot Selection, επίλεξε το αρχείο ISO του Elementary OS που κατέβασες.

Άφησε τις προεπιλεγμένες επιλογές και κάνε κλικ στο Start για να ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας bootable USB.

Σε Linux:

Άνοιξε το τερματικό και βεβαιώσου ότι το πακέτο `Etcher` είναι εγκατεστημένο. Εάν όχι, εγκατέστησέ το:

sudo apt install balenaetcherelectron

Άνοιξε το Etcher, επίλεξε το αρχείο ISO και το USB stick και κάνε κλικ στο Flash για να δημιουργήσεις το bootable USB.

Εκκίνηση από USB

Μόλις δημιουργήσεις το bootable USB, σύνδεσέ το στον υπολογιστή που θέλεις να εγκαταστήσεις το Elementary OS.

Κάνε επανεκκίνηση του υπολογιστή και μπες στο BIOS/UEFI (συνήθως με το πάτημα κάποιου πλήκτρου όπως F2, F12, ESC ή DEL κατά την εκκίνηση).

Στο BIOS, άλλαξε τη σειρά εκκίνησης (Boot Order) ώστε το USB stick να είναι το πρώτο στη σειρά εκκίνησης.

Αποθήκευσε τις αλλαγές και επανεκκίνησε τον υπολογιστή.

Εκκίνηση του Installer

Μετά την επανεκκίνηση, ο υπολογιστής θα εκκινήσει από το USB stick και θα εμφανιστεί η επιλογή για την εγκατάσταση ή τη δοκιμή του Elementary OS. Επίλεξε "Try or Install Elementary OS".

Θα φορτώσει το γραφικό περιβάλλον του Elementary OS. Από εκεί, κάνε διπλό κλικ στο εικονίδιο Install Elementary OS στην επιφάνεια εργασίας για να ξεκινήσει η εγκατάσταση.

Ρυθμίσεις Εγκατάστασης

Επιλογή Γλώσσας

Επίλεξε τη γλώσσα που προτιμάς για την εγκατάσταση και τις ρυθμίσεις του συστήματος (συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών).

Επιλογή Πληκτρολογίου

Διάλεξε τη διάταξη του πληκτρολογίου σου (π.χ., Ελληνικά ή Αγγλικά).

Σύνδεση στο Διαδίκτυο

Αν είσαι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, μπορείς να κάνεις λήψη ενημερώσεων κατά την εγκατάσταση. Αυτό δεν είναι απαραίτητο, αλλά συνιστάται.

Τύπος Εγκατάστασης

Επίλεξε αν θέλεις να εγκαταστήσεις το Elementary OS σε ολόκληρο τον δίσκο ή να το κάνεις dual boot με άλλο λειτουργικό σύστημα (όπως Windows). 

Αν θέλεις να διαγράψεις τα πάντα στον δίσκο και να εγκαταστήσεις μόνο το Elementary OS, επίλεξε την επιλογή Erase disk and install Elementary OS.

Αν θέλεις να κρατήσεις τα Windows, επίλεξε την επιλογή Install alongside Windows και ακολούθησε τις οδηγίες για το μέγεθος του διαμερίσματος.

Ρυθμίσεις Χρήστη και Συστήματος

Διάλεξε τη ζώνη ώρας σου.

Δημιούργησε έναν νέο χρήστη δίνοντας όνομα, όνομα υπολογιστή και κωδικό πρόσβασης.

Ολοκλήρωση Εγκατάστασης

Μόλις επιβεβαιώσεις τις επιλογές σου, η εγκατάσταση θα ξεκινήσει. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως μισή ώρα, ανάλογα με την ταχύτητα του συστήματός σου.

Όταν ολοκληρωθεί, θα σου ζητηθεί να κάνεις επανεκκίνηση. Βγάλε το USB stick και κάνε επανεκκίνηση για να εκκινήσεις το νέο σου Elementary OS!

Μετά την Εγκατάσταση

Μόλις εγκαταστήσεις το Elementary OS, μπορείς να κάνεις μερικές επιπλέον ρυθμίσεις:

Ενημέρωση συστήματος: Άνοιξε το τερματικό και τρέξε τις παρακάτω εντολές για να βεβαιωθείς ότι το σύστημα είναι ενημερωμένο:

 sudo apt update
 sudo apt upgrade

 Εγκατάσταση επιπλέον εφαρμογών: Χρησιμοποίησε το AppCenter για να εγκαταστήσεις όποιες επιπλέον εφαρμογές χρειάζεσαι, όπως προγράμματα περιήγησης (Firefox, Chrome), εργαλεία ανάπτυξης (VS Code), κ.λπ.

Ενεργοποίηση επιπλέον codecs: Για την αναπαραγωγή πολυμέσων (π.χ. MP3), ίσως χρειαστεί να εγκαταστήσεις πρόσθετα codecs. Μπορείς να το κάνεις μέσω του τερματικού με την εντολή:

 sudo apt install ubunturestrictedextras

 Συμπέρασμα

Το Elementary OS είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ένα κομψό, σταθερό και ασφαλές λειτουργικό σύστημα που προσφέρει μια απλή και ευχάριστη εμπειρία χρήσης. Είτε είστε αρχάριος είτε πιο προχωρημένος χρήστης του Linux, το Elementary OS θα σας εντυπωσιάσει με την προσεγμένη σχεδίαση και την απόδοσή του. Αν ψάχνετε για μια καθαρή και όμορφη εναλλακτική στα παραδοσιακά λειτουργικά συστήματα, τότε το Elementary OS αξίζει σίγουρα την προσοχή σας.

Tags Linux

Χρήσιμα εργαλεία online για web developers & more.