Η χρησιμότητα των εντολών ipconfig και ping στα Windows
09-04-24

Η χρησιμότητα των εντολών ipconfig και ping στα Windows

Οι εντολές ipconfig και ping είναι χρήσιμα εργαλεία για τη διάγνωση και τη διαχείριση του δικτύου μας σε ένα περιβάλλον Windows. Ας δούμε πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτούς τους σκοπούς:


Εντολή ipconfig

Παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη δικτύωση του υπολογιστή, όπως η διεύθυνση IP, η υπομάσκα υποδικτύου, η πύλη προεπιλογής, και άλλα δικτυακά στοιχεία. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε αν ο υπολογιστής σας έχει αποκτήσει σωστή διεύθυνση IP ή για να προσδιορίσετε προβλήματα δικτύου.

Για να βρείτε τη διεύθυνση IP του υπολογιστή σε ένα σύστημα Windows, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

Κάντε δεξί κλικ στο κουμπί "Έναρξη" και επιλέξτε "Εντολή Εκτέλεση".

Ή πατήστε τα πλήκτρα Win + R, πληκτρολογήστε "cmd" και πατήστε Enter.

Στο παράθυρο της Εντολής, πληκτρολογήστε την εντολή:

ipconfig

Εύρεση της Διεύθυνσης IP

Στα αποτελέσματα, βρείτε την ενότητα που σχετίζεται με τη σύνδεσή σας (συνήθως με την ονομασία "Ethernet" ή "Wireless LAN Adapter").

Κοιτάξτε για την "IPv4 Address" (Διεύθυνση IPv4) - αυτή είναι η διεύθυνση IP του υπολογιστή σας.


Εντολή ping

Το ping είναι μέθοδος για τον εντοπισμό της διαθεσιμότητας και της απόδοσης ενός απομακρυσμένου πόρου του δικτύου. Θεωρείται ότι αποτελεί το ακρωνύμιο των λέξεων "Packet Internet Groper".Αποτελεί διαδικασία με την οποία επιβεβαιώνεται η σύνδεση με έναν απομακρυσμένο υπολογιστή π.χ. μέσω Internet ή τοπικού δικτύου. Με το ping αποστέλλεται στον απομακρυσμένο υπολογιστή ένα πακέτο δεδομένων και στη συνέχεια ο υπολογιστής που έστειλε το πακέτο, περιμένει για μία echo reply, δηλαδή την απάντηση στο πακέτο δεδομένων του ping (πολλοί το αποκαλούν και pong). Το πακέτο που αποστέλλεται με το ping ονομάζεται ICMP (Internet Control Message Protocοl) echo packet. Το διάστημα μεταξύ του ping και του echo reply επιβεβαιώνει την ποιότητα της σύνδεσης και αποκαλείται lag (καθυστέρηση). Μια συνηθισμένη τιμή του lag πρέπει να είναι 0.02 – 0.08 δευτερόλεπτα.

Κατά τη σύνδεση ενός υπολογιστή με έναν server, αν η σύνδεσή τους παραμένει αδρανής (δηλαδή δεν μεταβιβάζονται δεδομένα) τότε το ping είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί η σύνδεση. Τότε σε τακτικά χρονικά διαστήματα ο ένας υπολογιστής κάνει ping στον άλλο για να επιβεβαιώσει την παρουσία του. Αν δεν γίνει ping για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. ο ένας από τους δύο υπολογιστές «κολλήσει» ή διακοπεί ξαφνικά η σύνδεσή του με το δίκτυο), τότε μετά από μερικά λεπτά, κατά τα οποία ο υπολογιστής που αποσυνδέθηκε φαίνεται σαν να είναι ακόμα συνδεδεμένος, συμβαίνει το αποκαλούμενο "ping timeout" και η σύνδεση διακόπτεται.

Χρήσεις του Ping:

Άνοιγμα του Παραθύρου Εντολών:

Κάντε δεξί κλικ στο κουμπί "Έναρξη" και επιλέξτε "Εντολή Εκτέλεση".

Ή πατήστε τα πλήκτρα Win + R, πληκτρολογήστε "cmd" και πατήστε Enter.

Πληκτρολογήστε ping ακολουθούμενο από τη διεύθυνση IP ή το όνομα κεντρικού υπολογιστή. Για παράδειγμα:

ping www.google.com 

Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη διεύθυνση IP:

ping 192.168.1.1

Αναμονή για Αποτελέσματα:

Η εντολή ping θα αποστείλει πακέτα δεδομένων στον καθορισμένο υπολογιστή και θα περιμένει για απαντήσεις.

Ανάλυση Αποτελεσμάτων:

Θα εμφανιστούν στατιστικά πληροφοριών, όπως ο χρόνος απόκρισης και η επιτυχία αποστολής πακέτων.

Σημείωση: Στα Windows, η εντολή ping συνεχίζει να εκτελείται μέχρι να διακόψετε εσείς την εκτέλεσή της με το πλήκτρο Ctrl + C.

Ανάλογα με τον τρόπο που είναι ρυθμισμένο το δίκτυό σας, ενδέχεται να χρειαστείτε δικαιώματα διαχειριστή για να εκτελέσετε την εντολή ping.

Μπορείτε να υποψιάζεστε προβλήματα δικτύου όταν αντιμετωπίζετε τις παρακάτω καταστάσεις:

Αδυναμία σύνδεσης στο Διαδίκτυο ή στο τοπικό δίκτυο:

Εάν δεν μπορείτε να συνδεθείτε σε ιστοσελίδες ή στον διακομιστή του τοπικού δικτύου, υπάρχει πιθανότητα προβλήματος στη σύνδεση του δικτύου.

Αργή ταχύτητα σύνδεσης:

Αν η σύνδεσή σας είναι αργή ή αν έχετε υψηλή καθυστέρηση κατά τη μετάδοση δεδομένων, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με την κατάσταση του δικτύου.

Τι Μας Δείχνει ο Χρόνος Ping Χαμηλός Χρόνος = Υψηλή συνδεσιμότητα και γρήγορη απόκριση.

Υψηλός Χρόνος = Πιθανό πρόβλημα δικτύου ή απομακρυσμένου υπολογιστή.

Προχωρημένες Επιλογές Ping:

Αριθμός Πακέτων: Προσδιορίζει τον αριθμό των πακέτων που θα σταλούν.

Χρόνος Ανανέωσης: Καθορίζει πόσο συχνά θα στέλνονται τα πακέτα.

Η τιμή TTL (Time to Live) είναι η διάρκεια ζωής του πακέτου στο δίκτυο, μετά την οποία απορρίπτεται μετά ορισμένο αριθμό μεταπηδήσεων μέσω δρομολογητών

Εάν το ping δεν περάσει σωστά στη δοκιμή και δείτε ένα "λήγει το χρονικό όριο του αιτήματος"; σφάλμα, υποδεικνύει πρόβλημα με τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο.


Tags Software

Χρήσιμα εργαλεία online για web developers & more.