40 χρόνια απο την κυκλοφορία του Apple Macintosh 128K
25-01-24

40 χρόνια απο την κυκλοφορία του Apple Macintosh 128K

Ο Apple Macintosh 128K, συχνά αναφερόμενο ως "Macintosh 128K" ή "Macintosh Classic," ήταν ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής Macintosh που κυκλοφόρησε από την Apple Inc. Εισήχθη στην αγορά και διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη διάδοση του γραφικού περιβάλλοντος χρήστη (GUI) και την χρήση του ποντικιού (mouse) σε υπολογιστή. 40 χρόνια αργότερα εξακολουθεί να έχει πιστούς θαυμαστές

Στις 24 Ιανουαρίου 1984, ένας άνδρας ονόματι Steve Jobs ανέβηκε πάνω σε μια σκηνή και έβγαλε ένα μπεζ κουτί από μια θήκη μεταφοράς, έσπρωξε μια δισκέτα μέσα σε αυτό και στάθηκε πίσω. Καθώς έπαιζε το θέμα από τα Chariots of Fire του Βαγγέλη Παπαθανασίου, η λέξη "Macintosh" σάρωσε την οθόνη του μικροσκοπικού υπολογιστή και μια σειρά από μονόχρωμες εικόνες αναβοσβήνουν. Το μαγεμένο κοινό των μετόχων της Apple απο κάτω παραληρεί.

Ο Steve Jobs είχε την επιθυμία να δημιουργήσει έναν υπολογιστή που θα ήταν εξίσου φιλικός προς τον χρήστη όπως και προηγούμενες καινοτομίες της Apple, όπως ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής της, το Apple II. Στόχος ήταν η δημιουργία ενός υπολογιστή με γραφικό περιβάλλον χρήστη και ποντίκι που θα έκανε την χρήση του πιο εύκολη και προσιτή.




Εδώ είναι μερικά βασικά χαρακτηριστικά και λεπτομέρειες σχετικά με το Macintosh 128K:

.

Επεξεργαστής: Motorola 68000, 8 MHz.

Μνήμη: Τα "128Κ" στο όνομά του αναφέρονται στα 128 κιλο-μπάιτ RAM. Δεν είχε εσωτερικές υποδοχές επέκτασης για περισσότερη μνήμη RAM.

Αποθήκευση: Διέθετε μονάδα φορητού δίσκου 3.5 ιντσών με χωρητικότητα 400 KB.

Οθόνη: Το Macintosh 128K είχε μια 9-ιντσών μονόχρωμη οθόνη CRT με ανάλυση 512 x 342 pixel.

Λειτουργικό Σύστημα: Αρχικά παρέχονταν με το Macintosh System Software 1.0.

Η αρχική τιμή για το Macintosh 128K ήταν $2,495

Ο Macintosh 128K ήταν ένας από τους πρώτους προσωπικούς υπολογιστές που είχαν γραφικό περιβάλλον χρήστη και την εμβληματική μεταφορική έννοια της επιφάνειας εργασίας. χρησιμοποιώντας ποντίκι, κάτι που ήταν επαναστατικό για την εποχή.

Ο σχεδιασμός ήταν συμπαγής και all-in-one, με ενσωματωμένη οθόνη 9 ιντσών μονόχρωμης εμφάνισης, πληκτρολόγιο και ποντίκι. Η καστανοκίτρινη θήκη είχε ένα χαρακτηριστικό "γλώσσα σχεδιασμού Snow White."

Παρά τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του, το Macintosh 128K αντιμετώπισε προκλήσεις στην αγορά λόγω της περιορισμένης μνήμης και της υψηλής τιμής του. Ωστόσο, τοποθετήθηκε ως θεμέλιος λίθος για μελλοντικά μοντέλα Macintosh και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον προσανατολισμό του προσωπικού υπολογισμού με έμφαση στην ευκολία χρήσης και τα γραφικά περιβάλλοντα. Κατά τα έτη, τα μετέπειτα μοντέλα Macintosh εξελίχθηκαν και έγιναν ευρέως δημοφιλή, συμβάλλοντας στην επιτυχία της Apple Inc.

Ανάπτυξη και Κυκλοφορία:

Η ομάδα ανάπτυξης του Macintosh ξεκίνησε το έργο της το 1982, με τον Jobs να επιδιώκει έναν υπολογιστή που θα ενσωμάτωνε την τεχνολογία GUI (Graphical User Interface). Ήταν μια εντυπωσιακή κυκλοφορία που προσέλκυσε την προσοχή όχι μόνο για τις τεχνικές του καινοτομίες αλλά και για τον διαφορετικό τρόπο προώθησης του, με το διάσημο βίντεο "1984" που παρουσίαζε τον υπολογιστή ως έναν απελευθερωτικό παράγοντα.

Η κυκλοφορία του Macintosh 128K αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία της προσωπικής υπολογιστικής, προετοιμάζοντας το έδαφος για την εξέλιξη των υπολογιστών και του λογισμικού που ακολούθησε.

Σήμερα, ο Mac 128K που ονομάζεται έτσι επειδή συνοδεύεται από 128 kb μνήμης RAM είναι μουσειακό κομμάτι . Η Apple σταμάτησε να παράγει τους υπολογιστές τον Οκτώβριο του 1985 και διέκοψε την υποστήριξη λογισμικού για αυτούς το 1998. Αλλά μια χούφτα σκληροπυρηνικών θαυμαστών εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές Mac 128K ακόμα και σήμερα, αν και όχι χωρίς απογοητεύσεις. Τα μηχανήματα είναι εξαιρετικά περιορισμένα λόγω της μικρής μνήμης τους.

Ακόμη και με τη μικρή μνήμη, χωρίς μόντεμ έχει την δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο και στοιχειώδη γραφικά, Ο David Greelish, ένας ιστορικός υπολογιστών στη Φλόριντα που κυκλοφορεί ένα ντοκιμαντέρ για τον προκάτοχο των 128Ks, την Apple Lisa αυτόν τον μήνα, σημειώνει την ευρηματικότητα της αρχικής πλακέτας "Έχει τα πάντα: ROM, RAM, επεξεργαστή και είσοδο-έξοδο", λέει. "Όλα εκεί σε έναν όμορφο μικρό ενσωματωμένο τετράγωνο πίνακα. Για το 1984, ήταν καταπληκτικά."

Το αυθεντικό Macintosh μπορεί ακόμα να πωληθεί όσο ένας σύγχρονος υπολογιστής. Και για τους συλλέκτες είναι ένα κομμάτι της ιστορίας των υπολογιστών, με τις υπογραφές της ομάδας που το κατασκεύασε διαμορφωμένο στο πλαστικό του πίσω περιβλήματος.

Ορισμένοι κάτοχοι Mac 128K, ωστόσο, χρησιμοποιούν τις συσκευές για να παίζουν ιδιόμορφα παιχνίδια όπως το Frogger ή το Lode Runner στα πολύτιμα μηχανήματα τους. Όλα σε μαύρο και άσπρο. Το πρώτο Macintosh με έγχρωμη οθόνη, το Macintosh II, έφτασε μόλις το 1987.Το Κέντρο Υπολογιστικής Ιστορίας στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας είναι μια από τις πολλές συλλογές που διαθέτουν λειτουργικό 128K. «Είναι 40 ετών και συνεχίζει», λέει η Lisa McGerty, διευθύνουσα σύμβουλος, η οποία θυμάται την εισαγωγή των υπολογιστών Macintosh ως μια «μαζική» βελτίωση για τους ανθρώπους στον κλάδο της εκτύπωσης και των εκδόσεων. Ο γραφικός εκτυπωτής της Apple, ο ImageWriter, κυκλοφόρησε λίγο πριν το 128K.

Ο συνάδελφος του McGerty, Adrian Page-Mitchell, υπεύθυνος συλλογών, λέει ότι δεν είναι πάντα εύκολο να διατηρήσεις τη λειτουργία αυτών των κατεστραμμένων Macintosh. Ένα παλαιότερο 128K που είχε εκτεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Κέντρο Υπολογιστικής Ιστορίας τελικά χάλασε και "δεν μπορούσε να επιδιορθωθεί".


Περιέχονται πληροφορίες απο το bbc.com



Tags News

Χρήσιμα εργαλεία online για web developers & more.